Arad MTB Trophy

 1. Caracteristicile competiţiei

Evenimentul este o competiţie de ciclism outdoor. Traseele sunt parțial neamenajate şi neprotejate, se folosesc drumuri publice, poteci marcate şi nemarcate, pante cu inclinari diferite şi zone accidentate etc.

Diferite segmente ale traseelor trec prin localităţi, zone împădurite şi tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, păşuni alpine, jnepenişuri etc.). Toate aceste caracteristici specifice necesită experienţă şi cunoştinţe, cum ar fi:

– Oricare participant să aibă cel puţin o experienţă generală despre munte;

– Orice participant să aibă cunoştinţe tehnice despre abordarea unui traseu dificil;

– Orice participant să fie capabil să urce şi să coboare în siguranţă o pantă înclinată în condiţii dificile;

– Orice participant să aibă abilitatea să parcurgă în siguranţă un traseu într-o zonă alpină;

– Orice participant trebuie sa fie îndeajuns de experimentat încât să parcurgă un traseu alpin dificil;

– Orice participant trebuie sa aibă un bun simţ al direcţiei pe teren montan, chiar şi în condiţii de vreme rea şi vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă că fiecare participant să fie capabil să folosească o hartă şi informaţiile despre trasee pentru a ajunge în siguranţă;

– Orice participant trebuie să cunoască regulile de comportament în caz de pericol şi urgenţă în zona montană;

– Orice participant trebuie sa dea dovadă de fair play şi prietenie şi să acţioneze în consecinţă atunci când situaţia o cere;

– Orice participant trebuie să ştie şi să aibă o atitudine care să ţină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranţă ar lua organizatorii, nu sunt şi nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiţIei , mediul şi condiţiile în care se desfasoară aceasta;

– Orice participant trebuie să ştie că nici un premiu nu este mai presus de sănătatea şi viata lui şi/sau a altor participanţi şi să acţioneze în consecinţă pentru a se proteja atunci când simte sau observă un pericol.

 1. Tipul competitiei

XC – XCM – Cross-country Maraton

Traseul poate avea o lungime de minim 40 km și maxim 80 km sub forma unui singur tur sau a maximum 3 tururi.

Pe traseu vor exista minim 3 zone de alimentare și asisteță tehnică.

Startul se va da în grup.

 1. Echipamente necesare

Sunt admise doar biciclete tip “mountain bike” cu roti de 26”, 27.5” (650B) sau 29”.

Casca de protecţie si echipamentul de ciclism sunt obligatorii.

Numărul de concurs (furnizat de organizatorul competitiei ) trebuie purtat pe ghidon pe toata durata competitiei.

Cip de cronometraj (furnizat de organizatori) trebuie montat pe bicicleta în cazul în care nu este lipit pe numărul de concurs.

Lipsa acestor articole duce la descalificarea concurentului

 1. Numarul de concurs

Numarul de concurs va fi primit în momentul validării înscrierii, după ce participantul a completat şi a semnat FORMULARUL DE INSCRIERE , DECLARATIA DE RESPONSABILITATE şi a plătit contravaloarea taxei de înscriere.

Numarul de concurs trebuie fixat pe ghidonul bicicletei și, trebuie să fie vizibil pe toată perioada cursei. Logo-urile plasate pe numere trebuie să fie vizibile. Numerele nu trebuie să fie tăiate sau modificate sub nici o formă in timpul concursului. Nerespectarea acestor lucruri va atrage după sine descalificarea.

 1. Validare / Start

Validarea înscrierilor se va face la Race office-ul competitiei conform programului afișat pe site. Pentru ridicarea numărului de concurs și al pachetului de start fiecare concurent va trebui să prezinte un act de identitate.

Startul va fi deschis timp de 15 minute după ora oficială de start, cei care au pierdut startul şi vor pleca în cursă în aceste 15 minute vor fi cronometraţi în acord cu ora oficială de start.

Participanţii care vor lua startul după acest timp nu vor fi clasaţi.

Înaintea competitiei va fi organizată o ședință tehnică a carei dată și oră va fi publicata pe website-ul www.aradmtbtrophy.ro. Participarea concurenților la ședința tehnică nu este obligatorie dar este foarte importantă. În cadrul ședinței tehnice vor fi abordate subiecte precum: descrierea amănunțită a traseului, explicarea procedurilor de start/sosire, amplasarea punctelor de alimentare, evidențierea zonelor periculoase de pe traseu etc.

 1. Puncte de control

Pe traseu sunt amplasate puncte de control obligatorii. Participanţii care nu trec printr-un punct de control (indiferent de motiv) vor fi descalificaţi. Numerele de concurs şi timpii competitorilor vor fi notaţi în ordinea sosirii în fiecare punct de control.

 1. Oprirea / Retragerea din cursă:

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a opri un participant în următoarele cazuri:

– S-a accidentat după start, iar starea sa nu-i mai permite continuarea cursei;

– Nu s-a încadrat în timpii limită anunțați în prealabil pentru anumite puncte de pe traseu

– In cazuri excepţionale.

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea sa continue cursa, indiferent de motiv trebuie sa-I informeze pe organizatori imediat: la start, la punctele de control sau la sosire. Neanunţarea retragerii din cursă va cauza o operaţiune de căutare și salvare (echipe de salvare, salvamont, elicopter) pe cheltuiala participantului implicat. Retragerea va fi confirmată prin semnătura pe foaia de arbitraj. Orice participant care se retrage va fi ajutat cu privire la cea mai bună variantă de retragere dar este responsabil pentru transportul propriu, ruta pe care o va folosi şi acţiunile ulterioare momentului şi locului retragerii, excepţie făcând cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

 1. Cronometrarea

Cronometrarea se face cu ajutorul unui sistem pe baza de cip RFID. Cip-ul de cronometrare este lipit pe spatele numărului de concurs. Asigurați-vă, astfel că aveți numărul pe bicicletă de la startul cursei până la finalul ei. În cazul în care numărul se desprinde de pe ghidonul bicicletei păstrați-l până la finalul cursei. Acest tip de cip nu trebuie returnat după sosire.

 1. Categorii de concurs

Încadrarea în categoria de vârstă se face scăzând din anul curent anul nașterii. Rezultatul trebuie să se încadreze în intervalul categoriei, inclusiv extremele.

Exemple:

Concurent născut în anul 1980

2019 – 1981 = 38 => categoria de vârstă 30-39

Concurent născut în anul 1991

2019 – 1992 = 27 => categoria de vârstă 19-29

Vârsta minimă admisă pentru participarea pe Traseul RACE SI HOBBY este de 14 ani.

Formularul de înscriere pentru persoanele sub 18 ani va fi semnat de unul din părinți sau tutorele legal.

În cazul în care unul din părinți sau tutorele legal nu sunt prezenți se va prezenta o declarație notarială în care aceștia își exprimă acordul.

Traseu XCM Maraton

Elite Men (UCI)

Elite Women (UCI)

Open Feminin 19+

Masculin 19-29 ani

Masculin 30-39 ani

Masculin 40+ ani


Premierea Cupa Romania XCM

Amatori Masculin 19-29 ( cu licenta FRC )

Amatori Feminin 19-29 ( cu licenta FRC )

Master 1 Masculin ( cu licenta FRC )

Master 2  Masculin ( cu licenta FRC )

Master 3 Masculin ( cu licenta FRC )

Master 1 Feminin( cu licenta FRC )

Master 2  Feminin ( cu licenta FRC )

Master 3 Feminin ( cu licenta FRC )


Traseu Race

Feminin 14+

Masculin 14-18 ani

Masculin 19-29 ani

Masculin 30-39 ani

Masculin 40-49 ani

Masculin 50+


Traseu E-MTB

eMTB Open Masculin >19 ani

eMTB Open Feminin >19 ani


Traseu Hobby

Masculin 14-17 ani

Masculin 18+

Feminin 14+


Traseu Kids

Copii 6-9 ani

Copii 10-13 ani


Pentru ca o categorie de concurs să fie validată trebuie să existe cel puțin 5 concurenți care termina cursa.

Organizatorul decide cum vor fi comasate categoriile care nu îndeplinesc această condiție.

NOTA

Persoanele care însoțesc CONCURENTI nu au voie să intre în interiorul traseului de concurs. Pot susține concurentii doar de pe margine, din afara traseului marcat.

 1. Clasamente/Premii

Se vor întocmi clasamente generale pentru fiecare categorie de concurs in parte , pentru fiecare categorie de varsta si traseu.

 1. Alimentare / Asistența tehnică

Alimentarea și asistența tehnică sunt permise doar în zonele special amenajate și semnalizate prin indicatoare corespunzătoare.

Zonele de alimentare / asistență tehnică vor fi amplasate acolo unde traseul permite oprirea în bune condiții, respectiv pe secțiuni plate sau în urcare. De asemenea vor fi amplasate pe secțiuni suficient de late pentru a permite trecerea concurenților care nu au nevoie să se oprească.

Zonele de alimentare / asistență tehnică nu vor fi folosite decât în scopul stabilit prin denumire. Orice alte activități (odihnă, socializare, etc.) vor fi efectuate în alte zone în care traseul permite staționarea fără a influența desfășurarea cursei.

Concurenții au obligația de a staționa cât mai puțin posibil în zonele de alimentare / asistență tehnică pentru a evita aglomerarea acestora.

Este interzisă circulația în sens invers pe traseu pentru a reveni la zonele de alimentare / asistență tehnică.

Asistența tehnică pe traseu este considerată repararea sau înlocuirea oricărei componente a bicicletei cu excepția cadrului. Schimbarea bicicletelor nu este permisă și concurenții trebuie să treacă linia de sosire cu același număr pe ghidon cu care au plecat la start, respectiv aceeasi baterie pentru e-bike ( aceasta va fi sigilata inainte de start )

Asistența tehnică poate fi acordată de către persoane din exterior doar în zonele de alimentare / asistență tehnică.

Asistența tehnică poate fi facută în alte zone de pe traseu doar folosind echipamente pe care concurentul le-a luat cu el la plecarea în cursă.

Orice resturi sau deșeuri pe care concurenți au intenția să le abandoneze vor fi lăsate pe marginea traseului, în locuri vizibile, la cel mult 100 m după zonele de alimentare / asistență tehnică.

Suporterii pot susţine orice competitor cu condiţia să respecte regulile de conduită, indicaţiile autorităţiilor şi/sau ale oficialilor şi să nu împiedice desfaşurarea competiţiei.

 1. Conservarea naturii

Lăsarea de gunoaie pe parcursul traseelor şi/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurător va atrage după sine descalificarea.

 1. Alte reguli

ARAD MTB TROPHY foloseşte ca trasee de concurs următoarele şi nu numai: drumuri publice, poteci turistice amenajate şi neamenajate ce străbat localităţi, pajişti, păduri, tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, păşuni alpine, jnepenişuri etc).

Există zone în traseele de concurs care nu sunt închise altor participanţi la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turişti, animale şi alţii). Acest fapt atrage asupra participanţilor obligaţia de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege. Orice accident provocat şi/sau în care au fost implicaţi participanţi la ARAD MTB TROPHY survenit în timpul desfăşurării evenimentelor, din nerespectarea regulilor de concurs şi a regulilor de conduită în trafic impuse de lege, va fi în responsabilitatea celor implicaţi în accident.

Competiţia se desfăşoară în zone montane într-un spaţiu parțial neamenajat şi neprotejat, de aceea există un risc de rănire şi/sau deces datorat unor pericole obişnuite pentru competiţiile outdoor. Acestea includ şi nu se rezumă doar la: coliziuni cu autovehicule, alte vehicule, pietre, stânci, copaci, oameni, alte obiecte, căderi, alunecări, răni provocate de frig şi/sau căldură, hipotermie, insolaţie, deshidratare, degerături, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, furtuni, animale, incendii, efort fizic.

Prin înscriere, plată şi participare fiecare participant confirmă ca a citit, înţeles şi acceptat condiţiile de participare şi aceste reguli, îşi asumă riscurile participării la ARAD MTB TROPHY şi este responsabil pentru propriile acţiuni care ar trebui să ţină cont de circumstanţe relevante ca: trafic, condiţii meteo, schimbarea vremii, zona în care se află, echipament.

 1. Penalizări

– lipsa unui obiect din echipamentul obligatoriu = descalificare;

– scurtarea traseului = descalificare (decizie ORGANIZATOR );

– doping = descalificare;

– nerespectarea mediului înconjurător = descalificare;

– modificarea numărului de concurs = descalificare (deciziaORGANIZATOR );

– nerespectarea regulilor privind alimentarea și asistența tehnică = descalificare;

– comportament nesportiv faţă de alţi participanţi, oficiali, public, alte persoane = descalificare;

– circulația în sens invers pe traseu = descalificare;

Taxa de participare nu se va rambursa în cazul descalificării.

 1. Contestații

Orice participant poate face o contestaţie împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiţiei sau împotriva deciziilor oficialilor. Contestaţia se va depune la Race office, în scris, in maxim 15 minute de la afişarea rezultatelor complete provizorii. Rezolvarea contestaţiei se va face in următoarele 30 minute.

 1. Modificări

Organizatorul iși rezervă dreptul de a modifica regulile, modul de desfășurare a competiței si traseul

Aceste posibile schimbări vor fi publicate pe pagina oficială a competitiei si dupa caz anuntate inainte de start.

 1. Regulament E-bike
 1. O bicicleta E-MTB (Pedelec) reprezinta o bicicleta hibrid alimentata cu doua surse de energie, un motor electric si un ciclist care pedaleaza,
motorul oferind asistenta doar in timpul pedalarii, fiind permisa asistarea fara a pedala (modul walk), pana la o viteza maxima de 6km/h.
 2. Concurentii vor folosi pe toata durata competitiei 1 singura bicicleta precum si bateria instalata pe ea,
inlocuirea acesteia ducand la descalificare.
 3. Concurentul se va prezenta cu 30 minute inainte de start pentru verificarea si sigilarea
bicicletei si bateriei si dupa terminarea concursului pentru validarea rezultatului.
Competiţia ARAD MOUNTAIN BIKE TROPHY este deschisa oricărui iubitor al sportului şi al miscării în natură.

Sunt necesare: o stare foarte bună de sănătate, un nivel minim de antrenament, un bagaj bun de cunoştinţe tehnice necesare competitiilor de MTB şi o vârsta minimă de 14 ani. Cei care nu au împlinit inca 14 ani, trebuie sa aibă acceptul scris şi semnat al părinţilor sau al tutorelui legal, pe formularul de înscriere şi pe declaraţia de responsabilitate. Participanţii îşi asumă întreaga responsabilitate pentru starea de sănătate în care se află. Orice participant înscris va avea un număr de concurs şi o confirmare a participarii la competitie. Orice participant trebuie să respecte regulile competiţiei şi trebuie să urmeze indicaţiile date de organizatori.

Înscrierea se poate face prin website-ul www.aradmtbtrophy.ro folosind formularul de înscriere şi declaraţia de responsabilitate, care trebuie completate şi semnate de fiecare participant în ziua preluării numarului de concurs.

La preluarea numărului de concurs fiecare participant trebuie să prezinte obligatoriu un act de identitate. Înscrierea prin fax, telefon sau e-mail nu este posibilă. Formularele de inscriere fără semnătură nu vor fi acceptate.


ANULAREA COMPETITIEI

Daca evenimentul este anulat din motive de forţă majoră, participanţii nu vor beneficia de rambursarea taxei de înscriere şi nici de compensaţii pentru alte pierderi suferite, cum ar fi: cheltuieli ocazionate de călătorie şi cazare.


RESPONSABILITATE

Oricare participant care ia parte la competitia ARAD MOUNTAIN BIKE TROPHY este responsabil pentru propria securitate şi siguranţă.

Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul care participă la realizarea competitiei nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire sau pagube, anulare, întârzieri sau schimbări ale traseelor care pot surveni în timpul desfăşurări evenimentului din motive întemeiate.

Fiecare participant trebuie să semneze înainte de înscrierea la aceasta competitie, DECLARATIA DE RESPONSABILITATE, prin care îşi asumă riscurile ce rezultă din participarea la acest eveniment şi orice pagube survenite din orice motiv, inclusiv pierdere sau furt.